• delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
We produce healthy, safe and high quality pork tailored to your needs

Nieuws

Hoe gezond scoort varkensvlees?

03-12-2018

Hoe gezond scoort varkensvlees?

Varkensvlees wordt nog vaak als vet en ongezond bestempeld. Onterecht. Sommige stukken van het varken zijn verrassend mager. Mager vlees bevat in regel minder dan 3 g vet per 100 g vlees. Hieronder valt een varkenshaasje (2,3 g vet) en een varkensmignonette (1,9 g vet). Hun vetgehalte is vergelijkbaar met dat van een kippenborst en mager rund- en kalfsvlees. Tabel 1 geeft het vetgehalte van verschillende stukken varkensvlees weer.

Waardevolle bron van voedingsstoffen

Een stukje varkensvlees is evenmin ongezond. Het past prima in een gezonde voeding ter afwisseling met gevogelte, vis, ei, peulvruchten en andere plantaardige vervangproducten. Dat wordt bevestigd door de nieuwe voedingsdriehoek. Een stukje vlees draagt in belangrijke mate bij tot de aanbevolen inname van essentiële voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, een hele reeks vitaminen (B1, B3, B6 en vooral ook B12) en mineralen (ijzer en zink). 

100 g mager varkensvlees levert gemiddeld:

  • 75 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B1 per dag;
  • 41 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
  • 40 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
  • 38 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag;
  • 26 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag;
  • 24 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
  • 23 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag;
  • 7 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag;
  • 5 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte;

Omdat vlees veel voedingsstoffen bevat, is veel vlees eten niet nodig. Bij een volledig weglaten van vlees uit de voeding, moeten de nodige voedingsstoffen die het levert in voldoende mate uit andere voedingsmiddelen worden gehaald om voedingstekorten te voorkomen.

De nutritionele waarde van varkensvlees becijferd

Recent werd er een gezondheidslabel ingevoerd voor voorverpakte voedingsmiddelen: de Nutri-Score. Deze score wordt al door een aantal supermarktketens en voedingsbedrijven op het etiket vermeld, zonder dat dit wettelijk verplicht is. De Nutri-Score wil in een oogopslag aangeven in welke mate een voedingsmiddel deel uitmaakt van een evenwichtige voeding. Vers varkensvlees ‘Nutri-Scoort’ grotendeels groen (zie tabel 1).

Tabel 1: vetgehalte en Nutri-Score van vers varkensvlees

 

Vet (g per 100 g)

Nutri-Score

Varkensmignonette

1,9

A

Varkenshaasje

2,3

A

Varkenslapje

4

A

Varkenswangetjes

4,1

A

Varkenstoofvlees (mager)

6,3

A

Varkensstoofvlees (halfvet)

9,9

A

Varkenskotelet

9,9

A

Varkenskotelet (schouder)

15,6

B

Varkensworst

20

C

Varkensvlees buik

20,2

B

Varkensgehakt (gekruid)

20,5

C

Varkensgehakt (ongekruid)

24,6

B

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

De score wordt berekend op basis van een algoritme dat rekening houdt met positieve elementen (het gehalte aan groenten, fruit en noten, vezels en eiwitten per 100 g) en met negatieve elementen (het gehalte aan calorieën, zout, suiker en verzadigde vetzuren per 100 g).

Hoe moeten we de Nutri-Score interpreteren?

Het Nutri-Score-label kan helpen om de voedingswaarde van voedingsmiddelen binnen een bepaalde voedingscategorie te vergelijken. Het is een code met vijf letters en een bijhorende kleur. A en B in het donker- en lichtgroen staan voor respectievelijk de beste en de betere score en dus voor voedingsmiddelen met een betere voedingswaarde. Zij krijgen de voorkeur in een gezonde voeding. C en D in het oranje en E in het rood duiden op een minder goede voedingswaarde. Dat betekent niet dat deze voedingsmiddelen verboden zijn. Het geeft aan dat we ze best niet te veel en niet te vaak eten. 

Betekent een A-score dat je er veel van mag eten?

Niet noodzakelijk. De Nutri-Score mag niet los worden gezien van de algemene voedingsaanbevelingen zoals weergegeven in de voedingsdriehoek. In verhouding moeten we meer plantaardige voedingsmiddelen eten zoals groenten, fruit en volle granen en minder dierlijke producten zoals vlees. Maar zelfs een kleine hoeveelheid vlees levert al een waardevolle bijdrage aan een gezonde voeding.

Evenwicht en variatie tussen en binnen verschillende voedingsgroepen blijft cruciaal voor een gezond voedingspatroon. Veel groenten en fruit eten is gezond, maar uitsluitend nog maar groenten en fruit eten niet.  Een volkorenproduct met een A-label combineren met een stukje varkensvlees met een A-label is prima. Het ene door het andere vervangen niet. 

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=27532&preview