• delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
We produce healthy, safe and high quality pork tailored to your needs

Nieuws

BioVar.be, Delavi en Colruyt Group starten samen een 100% Belgische biologische varkensvleesketen op

06-07-2018

Een unieke samenwerking met grote toegevoegde waarde

Halle / Ruiselede, 6 juli 2018 -  BioVar.be, Delavi en Colruyt Group lanceren een 100% Belgische biologische varkensvleesketen. Via deze innoverende samenwerking willen de partners een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar biologisch varkensvlees en willen ze inzetten op lokaal vakmanschap, met respect voor dierenwelzijn en het milieu. BioVar.be zal zorgen voor de kweek van bio-varkens en Delavi zal instaan voor de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding. Colruyt Group engageert zich om de varkens in exclusiviteit aan te kopen, waarvan het vlees in eerste instantie zal verkocht worden in de winkels van Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet vanaf de zomer van 2019. De drie partners willen op die manier een pioniersrol spelen in het aanbieden van smaakvolle, kwalitatieve en duurzame agrovoedingsproducten, door de producent meer in verbinding te brengen met de eindconsument. Woensdag werden de eerste zeugen ondergebracht in een gloednieuwe stal en nu kan het project officieel van start gaan.

Expertise ten voordele van de klanten

Het doel van de samenwerking is een keten op te starten voor biologisch varkensvlees van Belgische oorsprong via een transparant samenwerkingsmodel, waarin elke partner zijn expertise bijdraagt. BioVar.be, sterk in zijn ervaring met de ondersteuning van varkenskwekers en in de varkenskweek zelf via zusterbedrijf Hapro, vormde één van de bestaande varkensbedrijven om tot een gespecialiseerde stal, gewijd aan biologische kweek. De varkens die uit deze keten komen, worden via het plaatselijk daartoe bevoegde slachthuis naar Delavi gebracht. Delavi, wiens versnijdingszaal beantwoordt aan de vereisten voor biologische certificering, zal zorgen voor de verwerking en het transport van het vlees. Colruyt Group engageert zich vervolgens tot de aankoop van de varkens. Dit vlees zal in eerste instantie verkocht worden in de winkels van Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet.

Transparante samenwerking

Colruyt Group richtte in het verleden al gelijkaardige samenwerkingen op, o.a. met producenten van appels en aardappelen. "We willen onze verantwoordelijkheid opnemen door onze klanten de mogelijkheid te geven om goed geïnformeerde consumptiekeuzes te maken. Het feit dat we rechtstreeks en direct samenwerken met de kweker zorgt ervoor dat we hieraan kunnen beantwoorden op een verantwoorde en kwalitatieve manier. Het stimuleren van het aanbod van lokale producten met een echte toegevoegde waarde is wat we hiermee willen bereiken. Ook wat transparantie betreft: deze innoverende aanpak laat ons toe om uiteindelijk de consument opnieuw in verbinding te brengen met de producent", legt Stefan Goethaert uit, algemeen directeur van Fine Food, de productieafdeling van Colruyt Group.

Geboren, gekweekt en geslacht in België

In België overstijgt de vraag naar biologisch varkensvlees het plaatselijk aanbod. Om aan deze vraag te voldoen, moeten distributeurs dit vlees uit het buitenland importeren. Deze nieuwe keten zal helpen om het tekort in het aanbod aan te vullen maar zal ook de ontwikkeling van de biologische landbouw in Vlaanderen vooruithelpen. Het is een project dat ons nauw aan het hart ligt”, bevestigt Wim Haeck, zaakvoerder van BioVar.be. “Het leunt perfect aan bij de visie van zusterbedrijf Hapro, die in de gangbare varkenssector bijdraagt in de verduurzaming van de kweek door de opzet van transparante samenwerkingen tussen de verschillende schakels in de primaire keten. Door ons ook toe te spitsen op de biologische varkenskweek via BioVar.be, willen we de weg openen voor kwekers die het potentieel zien in de omschakeling. Samen met hen bouwen we aan een vraaggericht ketenverhaal, waardoor een meerwaarde wordt gecreëerd voor alle partijen in de keten. Belangrijk hierbij is dat we dezelfde waarden delen, net zoals we dit hebben met onze partners als Delavi en Colruyt Group.

Vraaggericht verhaal

Een productie in gesloten circuit, streng gecontroleerd en aangepast aan de vraag, zal de verschillende partijen helpen een correcte prijs te verkrijgen zonder daarbij de link met de markt te verliezen. Dat terwijl de conventionele kweek nog steeds te lijden heeft onder structurele overproductie en dus een prijs van het varkensvlees die zeer afhankelijk is van internationale schommelingen. "De recente crisis in het varkensvlees en de afgelopen gebeurtenissen die de vleessector in zijn geheel een klap hebben bezorgd, hebben een zekere kwetsbaarheid blootgelegd bij de partijen in de keten. Deze samenwerking garandeert ons een correcte prijs, aangezien deze zal berekend worden met open boek, in alle transparantie", vertelt Kris De Laere, bestuurder van Delavi. "Zowel Delavi, Biovar.be als Colruyt Group hebben de gewoonte om voorrang te geven aan relaties op lange termijn. Er is dus een volledig vertrouwen.” De vestiging van Biovar.be, gelegen te Ruiselede (West-Vlaanderen) verwelkomt momenteel honderd zeugen. De eerste biggetjes worden verwacht begin 2019.

De avond van 4 juli werden de eerste zeugen verwelkomd in hun nieuwe thuis. U kunt hier afbeeldingen hiervan downloaden (opgelet: link is 1 week geldig): https://we.tl/m4qUMEyJkE

Voor meer info, gelieve contact op te nemen met:

·         Hanne Poppe (NL), persverantwoordelijke Colruyt Group, hanne.poppe@colruytgroup.com / 0473 92 45 10

·         Wim Haeck, zaakvoeder BioVar.be BVBA, info@biovar.be, 051 460 790

Over Delavi

Delavi is een familiebedrijf pur sang, reeds drie generaties actief in de vleessector. Delavi is de schakel tussen varkenskweker en vleesverwerkend bedrijf, met als doel om gezond en kwaliteitsvol varkensvlees op maat aan te bieden, aan binnen- en buitenlandse klanten in de foodservice, retail en industrie. Delavi streeft steeds naar een langetermijnsamenwerking met alle belanghebbenden. Met als resultaat een gezonde groei, die hen in staat stelt om verdere investeringen te doen. Zo kan Delavi zich blijven onderscheiden op vlak van kwaliteit, dienstverlening, continuïteit en milieu. Om deze doelstellingen te bereiken staan vakkennis, loyaliteit, flexibiliteit, proactief denken, vlotte communicatie en een persoonlijke aanpak voorop.

Over Hapro

Hapro stelt zich als neutrale partner ten dienste van de bedrijven die actief zijn in de varkenssector (van kwekers over slachthuizen en versnijders tot verwerkingsbedrijven en retailers). In de regio Wingene bouwt Hapro aan een sterk regionaal netwerk. Voor zowel zeugenhouders (producenten van biggen) als varkenskwekers (producenten van vleesvarkens) garandeert Hapro een constante en zekere aanvoer en afname van de dieren. Afhankelijk van de behoefte neemt Hapro de regisseursrol op zich onder andere voor het behalen van de gewenste kwaliteit. Hapro kiest ook bewust voor een duurzame aanpak, en voor investeringen in innovatieve projecten met een energiezuinig en efficiënt karakter, en met respect voor het milieu.

Over BioVar.be

BioVar.be BVBA is een onderdeel van de familiale groep Hapro, actief in de Vlaamse varkenssector. BioVar.be wordt een actieve speler in de biologische varkenssector die een vooruitstrevende rol op zich neemt en die samen met andere producenten een vraaggericht ketenverhaal op zet zodat de meerwaarde van de biologische varkens kan gegarandeerd worden.

Over Colruyt Group
Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met zowat 550 eigen winkels en meer dan 580 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby en de geaffilieerde winkels Spar en Spar Compact. In Frankrijk zijn er naast Colruyt-winkels ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, CocciMarket en Panier Sympa. De groep is ook actief in de foodservice business (levering van voedingswaren aan hospitalen, bedrijfskeukens en horecabedrijven) in België (Solucious). De overige activiteiten omvatten de verdeling van brandstoffen in België (DATS 24), print en document management oplossingen (Symeta) en productie van groene energie. De groep telt meer dan 29.300 medewerkers en realiseerde in 2017/18 een omzet van EUR 9,0 miljard. Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852.