• delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
We produce healthy, safe and high quality pork tailored to your needs

Nieuws

Dementie voorkomen met varkensvlees

08-08-2017

Stemmingswisseling en dementie voorkomen met varkensvlees

Vitamine B12 is een essentiële vitamine die een rol speelt bij het voorkomen van depressies en het vertragen van het dementieproces. Varkensvlees is één van de belangrijkse bronnen van deze vitamine.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees, melk, melkproducten, vleeswaren, vis en eieren. Een porti kabeljauw (75 gram) levert volgens het Voedingscentrum de meeste B12, nl 1.5 microgram, gevolgd door rundvlees en varkensvlees met respectievelijk 2.5 en 0.8 microgram per porti.

Depressies

Vegetariërs vertonen vaker symptomen van depressie. Dat blijkt uit een studie in het Verenigd Koninkrijk. De UK Medical Research Council onderzocht 9.668 mannen en concludeerde dat de vegetariërs en veganisten in de groep bijna dubbel zo hoog scoren op de depressie-index. Zelfs gecorrigeerd op factoren als leeftijd en ziekteverleden bleven de resultaten gelden. Eerdere studies uit het buitenland wezen op een gelijksoortig verband.

Verband

Vooral een tekort aan ijzer en vitamine B12 blijken voor mentale problemen zorgen. De Stichting B12 tekort meldt dat het vitamine B12-tekort ook veel voorkomt bij ouderen. Depressie en dementie (m.n. Alzheimer) staan bovenaan op de symptomenlijst bij deze organisatie. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Het onderzoek in het VK is er duidelijk op uit een verband te leggen tussen voeding en ziekte. Daar staat tegenover dat vegetariërs heel gelukkig kunnen zijn, doordat ze veel bewuster omgaan met voeding. Maar ook vleeseters kunnen aan lusteloosheid, stemmingswisselingen en slaaptekort lijden.

Supplementen

Je hoeft inderdaad geen vlees te eten om vitamine B12 binnen te krijgen. Maar een maaltijd met vlees is wel lekkerder! Voor vegetariërs inmiddels allerlei burgers, granen en sojamelk die met ijzer en vitamine B12 zijn verrijkt. Ook met voedingssupplementen en advies van een expert kun je al ver komen. Toch is wars van alle hypes een gevarieerd en B12-inclusief dieet verstandig.

Tekst: Broer de Boer

http://www.pigbusiness.nl/voeding/nieuws/6364/stemmingswisseling-en-dementie-voorkomen-met-varkensvlees#.WYfQCHLGNKU.email