• delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
  • delavi
We produce healthy, safe and high quality pork tailored to your needs

Nieuws

Happy valentine

10-02-2017

Gehaktballetjes in een dikke, rijke tomatensaus


Spaghetti & meatballs in tomato sauce, spaghetti e polpette al sugo di pomodoro of spaghetti en gehaktballetjes in tomatensaus, wie is er niet dol op? Men is er zo dol op, dat Walt Disney het gebruikte in één van zijn tekenfilms. Wie kent niet dat romantische etentje van de Lady en de Vagebond bij kaarslicht, waarna de twee onafscheidelijk worden. Geen gerecht is meer iconisch dan spaghetti en gehaktballen. Men noemt het gerecht soms ook wel

"Spaghetti of Love" of "Love Spaghetti"!
Een authentiek Italiaans gerecht of is het Italiaans-Amerikaans?
Het verbond, de band, de aaneenvoeging, de associatie, het pact van spaghetti met gehaktballen zou ontstaan zijn door een Amerikaanse culinaire uitvinding met Italiaanse roots. Italiaanse immigranten zouden begin van de 20e-eeuwse in New York dit gerecht uit gevonden hebben en de ‘Nationale Pasta Association’ (oorspronkelijk de ‘Nationale Macaroni Manufacturers Association’) was de eerste organisatie die een recept voor dit publiceerde in 1920.
Nochtans werden soortgelijke gerechten ook terug gevonden in Italië en dit voor die datum. Hoewel het zeldzaam is in Italië, kon je spaghetti met kleine gehaktballen krijgen in Puglia, gehaktballen waren een algemene aanvulling op feestdag-pastasauzen in Sicilië.
In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt het met spaghetti klaargemaakt, echter de Italiaanse keuken gebruikt, voor het mengen van zware vleessauzen, fettuccine of tagliatelle.
Dit gerecht wordt in Amerika ook wel "Spaghetti Madness" genoemd! Waarschijnlijk omdat in de film "Hancock" de familie Embrey elke donderdag Spaghetti & meatballs aten en ze noemden het "Spaghetti Madness". Waarom? Weet het ons te vertellen!























Benodigdheden


  • Pasta – 500 gr (spaghetti, fettuccine of tagliatelle – zie tip 1)
  • Parmezaanse kaas (versgeraspt)
  • GEHAKTBALLETJES
  • Gemengd gehakt – 750 gr (zie tip 2)
  • Eieren – 2 st (losgeklopt)
  • Broodkruim – 75 gr (of 50 gr paneermeel)
  • Peterselie – 1 à 2 el (vers en fijngesnipperd)
  • Sjalot – 1 à 2  el (zeer fijngehakt)
  • Knoflook – 1 teentje (geperst)
  • Parmezaanse kaas – 100 gr (versgeraspt)
  • Pecorino kaas – 50 gr (versgeraspt)
  • TOMATENSAUS
  • Gepelde tomaten – 400 gr (in stukjes, uit blik – zie tip 3)
  • Gezeefde tomaten – 500gr
  • Tomatenpuree – 70 gr (geconcentreerd)
  • Ui – 1 st (gesnipperd)
  • Knoflook – 1 teentje (fijngehakt)
  • Olijfolie – 3 el
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Oregano – 1 tl (gedroogd)
  • Tijmtakje – 1 st
  • Rozemarijntakje – 1 st
  • Baslicum of peterselie – 2 el (vers en fijngehakt)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • zeezout






Bereiding





  • VOORBEREIDING GEHAKTBALLETJES (een uurtje op voorhand)
  • Meng gehakt met de eieren en het – al dan niet in melk gedrenkt en uitgeknepen – broodkruim, peterselie, sjalot, knoflook en de geraspte kazen en maak het geheel op smaak met ½ tl peper, 1 tl zout en een snufje nootmuskaat.
  • Blijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
  • Vorm er balletjes van ter grootte van een pingpong balletje (4 cm diameter) of grote volgens eigen voorkeur, maar zeker niet te groot.
  • Laat de balletjes minstens een uurtje opstijven onder plasticfolie in de koelkast.
  • TOMATENSAUS BEREIDEN
  • Verwarm olijfolie in een kookpot, doe er de ui en knoflook in en fruit ze glazig (zie tip 4).
  • Voeg de gepelde tomaten met sap, gezeefde tomaten, tomatenpuree, laurierblaadjes, oregano, tijm- en rozemarijntakje aan toe en kruid met ½ tl peper en 1 tl zout.
  • Breng aan de kook, verminder het vuur en laat, met deksel op de pan, minstens 30 minuten op een heel zacht vuurtje sudderen (zie tip 5).
  • Verwijder laurierblaadjes en tijmtakje, mix de saus met een staafmixer en haal door een bolzeef.
  • Kook de saus verder in tot gewenste sausdikte (oppassen voor aanbakken) of bindt met een sausbinder. Is ze te dik, leng het dan aan met bouillon naar keuze.
  • Nu kan men de balletjes gaan bereiden en dit op twee manieren: volgens de methode ‘gepocheerde balletjes’ of volgens de methode ‘gebakken balletjes’.
  • GEPOCHEERDE BALLETJES
  • Breng, in een ruime kookpot, 1 liter water, kippen- of runderbouillon aan de kook.
  • Leg er de balletjes met een schuimspaan in en laat circa 7 à 10 minuten garen (ze zijn gaar als ze komen bovendrijven). Zorg dat het water/bouillon net onder het kookpunt blijft, zo zijn de balletjes goed mals.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pot en laat wat uitlekken (zie tip 6).
  • Voeg de gehaktballetjes en basilicum of peterselie toe aan de tomatensaus, roer onder elkaar en warm alles nog een 5 minuten op.
  • De saus proeven en eventueel verder op smaak brengen met peper, zout, olijfolie en eventueel suiker (om de zuurte van de tomaten te breken als deze te zuur zijn).
  • GEBAKKEN BALLETJES
  • Smelt wat bakboter in een bakpan, leg de balletjes in de schuimende boter en bak de balletjes, op medium vuur, aan alle kanten mooi goudbruin.
  • Laat de balletjes even uitlekken op keukenpapier en leg ze dan in de tomatensaus en roer alles om.
  • Breng aan de kook en laat, naargelang de grootte van de balletjes, nog 15 à 20 minuutjes sudderen op een zacht vuurtje (zeker niet te lang laten sudderen, daar ze anders droog worden: vleesballetjes zijn lekker en smaakvol als ze mals zijn).
  • Voeg de basilicum of peterselie toe aan de tomatensaus, roer alles nog één keer om en warm alles nog even op.
  • De saus proeven en eventueel verder op smaak brengen met peper, zout, olijfolie en eventueel suiker (om de zuurte van de tomaten te breken als deze te zuur zijn).
  • PASTA
  • Kook de pasta in gezouten kokend water beetgaar volgens gebruiksaanwijzing op verpakking.
  • Giet vervolgens in een vergiet en laat wat uitlekken.





Serveren




  • Verdeel de pasta over diepe pastaborden en schep er de balletjes op en giet er de saus over. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.





Tips




  1. Kies voor een lintvormige pasta (zoals spaghetti, capellini, linguine, tagliatelle …), maar dewelke liefst extra lang is (50cm, eventueel dubbel gevouwen), omdat romantisch dinertje van de Lady en de Vagebond te evenaren. Vergeet niet het kaarslicht!
  2. Gemengd gehakt volgens eigen voorkeur:375 gr varkensgehakt en 375 gr rundergehakt, of meer of minder rundergehakt of een mengeling van varkens en rundergehakt of welke combinatie dan ook: een kwestie van voorkeur dus.
  3. Variatie op tomaten:
    • In de zomer gebruik je natuurlijk 1 kg verse rijpe tomaten!: ze zijn dan op hun lekkerst (men hoeft de tomaten niet te pellen, enkel in vieren te snijden). Gebruik zoveel mogelijk … verse tomaten!!
    • Op de tweede plaats komen de gepelde tomaten uit blik (of gezeefde tomaten uit brik), neem wel altijd de beste kwaliteit! En hier komt op de eerste plaats de San Marzano tomaten. Deze tomaten worden geplukt op hun hoogtepunt (wanneer ze het rijpst en vol smaak zijn) in de regio Campanië in Italië, waar ze groeien in vulkanische bodem. Ze hebben een lage zuurtegraad, vlezige tomaat en geven een uitstekende tomatensaus. Vind je deze niet, experimenteer dan met de verschillende merken bij je plaatselijke supermarkt totdat je de tomaat vind die voor jou de beste saus oplevert.
    • Je kunt ook de helft gepelde tomaten en de helft gezeefde tomaten (passata) nemen.

  4. Wil je een vollere smaak van de saus hebben, giet er dan na het fruiten van de ui 2 dl rode of witte wijn bij en stoof het geheel verder onder voortdurend roeren tot de wijn zo goed als verdampt is.
  5. Beter nog is de saus 1,5 à 2 uur laten pruttelen: hoe langer hoe beter. Voeg eventueel water of bouillon (naar keuze) toe, om te voorkomen dat de saus te veel uitdroogt.
  6. Men kan ook de balletjes pocheren en ze vervolgens bruin bakken.



Happy Valentine